Споразуми Србије и БиХ за лакши живот грађана обе земље

Споразуми Србије и БиХ за лакши живот грађана обе земље Београд/Зворник, 27. јул 2021.

Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Александар Вулин и министар безбедности Босне и Херцеговине Селмо Цикотић потписали су данас у Зворнику више споразума који ће допринети јачању билатералне сарадње у борби против прекограничног криминала и миграција, као и ефикаснијем управљању границама.

Реч је о споразумима између Владе Србије и Савета министара Босне и Херцеговине о пограничном саобраћају, граничним прелазима, заједничким локацијама на граничним прелазима, као и о Анексу Споразума за заједничку локацију на граничном прелазу Братунац (Нови мост)–Љубовија (Нови мост).

Вулин је на конференцији за новинаре истакао да ће грађанима Србије, БиХ и Републике Српске потписани споразуми учинити живот лакшим и бољим и да ће од њих корист имати сви, посебно људи који живе у пограничним општинама.

Према његовим речима, становници пограничних општина сада ће се кретати брже и лакше, без потребе да имају документа која су потребна свим осталим грађанима.

Министар је нагласио да је отварање Новог моста део ширег пројекта који је у плану, а то је изградња ауто-пута, и додао да поменути споразуми представљају правни оквир који ће регулисати и убрзати и друге процедуре када буде прављен ауто-пут.

Саговорници су постигли сагласност о томе да је за успешну борбу против организованог криминала потребан организован и заједнички приступ обе државе.

Вулин је поновио да криминалци немају националних и верских предрасуда, да су отворени једни према другима и да за њих не постоје границе и поделе, због чега против њих морамо да се боримо на исти начин.

Без организованог и заједничког приступа, како је поручио, борба против организованог криминала, који погађа све нас подједнако, не може бити успешна.

Он је, оценивши да је сарадња полиција двеју земаља веома добра, указао на то да је неколико организованих криминалних група разбијено заједничким радом.

Министар је такође подсетио на сарадњу Управе криминалистичке полиције Србије и полиције кантона Сарајево, захваљујући којој је мигрант који је починио кривично дело тешког убиства у Сарајеву ухапшен у Београду.

На састанку делегација два министарства, који је одржан пре потписивања споразума, било је речи и о другим безбедносним изазовима и ризицима који погађају две земље, са посебним освртом на илегалне миграције.

Вулин је том приликом нагласио да ни Србија ни Босна и Херцеговина не желе да постану паркинг за мигранте.

Истовремено, он је потврдио да је од министра безбедности БиХ затражио подршку и помоћ на утврђивању истине у вези са покушајем убиства председника Србије Александра Вучића пре шест година у Сребреници.

Министар је указао на то да ће утврђивање истине помоћи и једној и другој земљи и допринети већем међусобном поверењу.

Цикотић је објаснио да је тај случај предат Агенцији за истраге и заштиту, која једина има конкретну улогу у истрази, а директор поменуте агенције информисао је Вулина и његове сараднике о томе да је случај активан и да га води тужилаштво БиХ, у сарадњи са агенцијама које су за то надлежне.

Цикотић је такође пренео да је током данашњих разговора постигнуто очекивано разумевање на бази већ постојеће добре сарадње између два министарства, великог броја агенција, што је, како је истакао, тренд у сарадњи између Србије и Босне и Херцеговине.

Разговарали смо отворено, конкретно, дотакли смо се и илегалних миграција које су једна озбиљна сигурносна претња и за Србију и за Босну и Херцеговину. Отворили смо могућности проширења сарадње тамо где постоји обострани интерес, указао је министар безбедности БиХ.

Према његовим речима, састанак је био конструктиван, показао је озбиљност и одговорност и представља нови искорак у сигурносној сарадњи између Србије и Босне и Херцеговине.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић исказао је захвалност министрима Вулину и Цикотићу на томе што су верификовали споразуме који грађанима Зворника и Малог Зворника много значе.

Вулина је на граничном прелазу Kаракај дочекао заменик министра безбедности Босне и Херцеговине Недељко Јовић, који је присуствовао и састанку делегација два министарства.

Скупу су, између осталих, присуствовали и директор полиције Србије Владимир Ребић, начелник Управе криминалистичке полиције Богдан Пушић, начелник Управе граничне полиције Миле Јандрић, директор граничне полиције Босне и Херцеговине Зоран Галић и директор Државне агенције за истраге и заштиту Дарко Ћулум.

Споразуми Србије и БиХ за лакши живот грађана обе земље


Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ