Спорт важан за свеопшти прогрес друштва

Спорт важан за свеопшти прогрес друштва Београд, 25. јул 2021.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић посетио је данас децу која бораве у бесплатном спортском кампу „Србија те зове 2021“ у Београду и том приликом поручио да ће Влада наставити да подржава овакве акције.

Спортско удружење „Спортстарс“, које је покренуло ову акцију у циљу унапређења спортске и омладинске сарадње међу младима, омогућило је да деца из дијаспоре, региона, као и деца са Косова и Метохије, бораве у кампу од 21. до 31. јула.

У питању је 250 деце која су смештена у Дому ученика "Патријарх Павле", узраста од 12 до 15 година, а спортске активности ће се одвијати у пет олимпијских дисциплина – кошарка, одбојка, тенис, фудбал и рукомет.

Ружић је изразио задовољство и част што ресорно министарство подржава тај тип акција који показује однос који наша држава има према деци српског порекла, од којих сва не живе у Србији.

Он је указао на то да су деца у прилици да добију вештине и знања од познатих, признатих и успешних тренера, који координирају успешно кампом, али и да се друже и стичу увид у то шта у будућности у вредносном смислу живот за њих треба да представља.

Према његовим речима, и ово је један од показатеља колико Влада и наше друштво улаже у спорт, колико се залаже за спорт, али пре свега за драгоцено васпитање у одрастању и грађењу личности у сваком погледу.

Влада ће, како је поручио, наставити да подржава овакве акције, а Министарство просвете, науке и технолошког развоја је ту да их сваке године унапреди.

Он је позвао децу да наставе да тренирају, да се такмиче, припремају, да науче да побеђују, али и да губе и да кроз живот баштине те вредности.

Сигуран сам да ће израсти у озбиљне и здраве личности, које ће утицати на свеопшти прогрес наше државе и друштва, нагласио је Ружић и напоменуо да су ове године полазници кампа и деца српског порекла из Албаније, односно они који живе у Скадру.

Истовремено, он је објаснио да ће начин наставе од 1. септембра зависити од препорука Кризног штаба, и поручио да без вакцинације на задовољавајућем нивоу можда неће бити могућности да се следећа школска година организује регуларно.

Министарство је спремно за све опције, али је много боље да ова школска година почне на регуларан начин и тако и заврши у јуну следеће године, навео је први потпредседник Владе.

Модел наставе од 1. септембра ће зависити од оних који су и до сада били референтни у доношењу одлука поводом епидемиолошких мера – здравствени део Кризног штаба ће дати препоруку Кризном штабу, након чега ће Влада донети одлуку, прецизирао је он.

Влада, председник Републике и сви актери у ланцу омогућили су вакцинацију и обезбедили широку лепезу вакцина, а ми још увек нисмо дошли на задовољавајући ниво имунизације, упозорио је Ружић.

Он је још једном позвао све, а нарочито представнике млађе популације од 17 до 35 година, да се што пре вакцинишу и да на тој начин покажу одговорност према млађима, али и старијима и онима који раде у просветном систему.

Први потпредседник Владе је подсетио на то да су сви који раде у просветном систему показали резистентност према коронавирусу.

Према његовим речима, просветни систем је било место где COVID-19 није нашао своје утемељење и са тог аспекта ми јесмо спремни, али је у сваком случају много боље да се ова школска година почне и заврши на регуларан начин, јер је то важно за процес стицања знања.

Спорт важан за свеопшти прогрес друштва Аутор: Танјуг


Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ