Србија и Кипар опредељени за развој сарадње у области одбране

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић разговарао је данас са командантом Националне гарде Кипра генерал-потпуковником Димокритосом Зервакисом, који борави у званичној посети Србији.

Стефановић је истакао да Србија и Кипар негују традиционално пријатељске односе, засноване на историјској блискости, међусобном уважавању и разумевању.

Он је исказао захвалност на принципијелној подршци по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије, подвукавши да наша земља истовремено чврсто подржава територијални интегритет и суверенитет Републике Кипар.

Србија настоји и да, кроз ангажовање припадника Војске Србије у мултинационалној операцији Уједињених нација UNFICYP на Кипру, помогне у очувању мира и изналажењу дугорочно одрживог и прихватљивог решења, рекао је потпредседник Владе, на чему се Зервакис захвалио.

Саговорници су исказали опредељење за даљи развој сарадње у области одбране, посебно у војно-војном и војно-техничком домену.

У складу са тим, Стефановић је оценио да је учешће у заједничким вежбама најбољи начин за достизање интероперабилности и изградњу способности двеју војски, посебно у условима све већих и комплекснијих изазова на глобалном плану.

Он је изразио очекивање да ће започети разговори у домену војно-техничке сарадње резултирати набавкама наоружања и војне опреме, на обострано задовољство.

Такође, Стефановић је упутио позив министру одбране Кипра да званично посети Србију, наводећи да је сајам „Партнер 2021“, који се одржава у октобру, добра прилика за то.

Зервакис је поновио да Кипар остаје при свом принципијелном ставу када је реч о непризнавању такозваног Косова, и указао на важност међусобне подршке у заштити суверенитета и поштовања принципа међународног права.

Он је изразио наду да ће сусрети са званичницима Министарства одбране и Војске Србије додатно утицати на интензивирање и квалитет сарадње у области одбране.

Србија и Кипар опредељени за развој сарадње у области одбране Аутор: mod.gov.rs

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ