Србија победила Канаду на старту ОИ у Токију!

СРБИЈА – КАНАДА 72:68 (16:13, 20:15, 9:17, 27:23)

Наше најбоље кошаркашице оствариле су велику победу у првом мечу на Олимпијским играма у Токију против Канаде – 72:68! Србија следећи меч на ОИ игра у четвртак у 10.20 сати против Шпаније.

Одлично је наш тим отворио утакмицу, на крилима Ане Дабовић за минут повео 5:0, али су Канађанке брзо узвратиле серијом 7:0. Играла је најбоља играчица последњег Европског првенства Соња Васић од првог минута иако три недеље није тренирала због Корона вируса, а када је у 7. минуту погодила прву тројку за Србију повели смо 13:11, нешто касније и 15:11 после поена Црвендакић.

Добро су изабранице селекторке Марине Маљковић започеле и други период игре, после три и по минута двоцифрено повеле 25:15. Држала је Србија осам до 11 поена вишка (највећих 32:21 било је у 18. минуту) током целе друге деонице, а на велики одмор отишла са 36:28.

Контролисале су наше девојке резултат и у уводним минутима треће четвртине, имале двоцифрену предност све до 24. минута, када се Канада потпуно вратила у меч после две везане тројке – 35:38. Искористио је ривал празне минуте у игри нашег тима, само два поена за скоро седам минута, па у 27. минуту и изједначио – 38:38, а онда минут касније и повео – 42:40. Погодила је Васић преко потребну тројку за 43:42, а на последњу паузу отишло се у егалу – 45:45.

Тројком је Андерсон отворила последњу деоницу, онда је погодила и Брукс за 50:45. Одмах су Канађанке одговориле истом мером, али је сјајна Васић погодила „2+1“ и најавила неизвесну завршницу. Погодила је тројку из велике даљине Дабовић четири минута пре краја, онда и Црвендакић после Анине невероватне асистенције за 64:58 на три и по минута пре краја. Још једну тројку погодила је фантастична Дабовић (67:60, 38. минут), али је узвратила Филдс (63:67, 2:13 пре краја).

На нешто мање од два минута пре краја досуђена је врло сумњива неспортска лична грешка Крајишник, и то у нападу, али Канађанке то нису искористиле. Уследиле су грешке на обе стране, да би Крајишник погодила једно слободно бацање за 68:63 на 56 секунди пре последње сирене. Погодила је Филдс тројку (66:68), али је Брукс реализовала контранапад (70:66). После техничке грешке за Црвендакић, а онда и фаула у нападу Филдс на Андресон, нисмо искористили напад пошто су судије доделиле ривалу лопту после сумњивог аута – 70:67, 13.6 секунди пре краја.

Десет секунди пре краја фаулирана је Пелингтон која је погодила прво слободно бацање, када је промашила друго лопту је ухватила Андресон и проследила је у контри Ани Дабовић, која је ставила тачку и донела прву, велику победу Србији на Олимпијским играма у Токију.

Комплетну статистику можете видети овде

http://www.fiba.basketball/olympics/women/2020/game/2607/Serbia-Canada

ИЗЈАВЕ

Марина Маљковић, селекторка Србије

– Канада је веома јак тим, морали смо да се боримо свих 40 минута, да бисмо их победили. На крају смо успели у томе, али сада не могу да причам ни о чему другом осим о овим изгубљеним лоптама. “Полудим” кад погледам ову статистику… Знали смо какав је Канада тим, како играју, још од Рија, када смо изгубили. Знали смо да не смемо да губимо лопте против њих, да ће играти веома агресивно и ово је неприхватљиво. Победили смо и то је важно, јер је увек тешко играти прве утакмице на сваком такмичењу, а посебно на Олимпијским играма. Међутим, морамо да анализирамо ствари и да будемо одговорни, да када кажемо да нећемо губити лопте, то може да се деси десет или макимално 15 пута, али 28 је превише. То озбиљни тимови не раде. Морамо да покажемо да смо озбиљан тим, ми смо европски прваци и морамо да покушамо да се не зауставимо ту, али ово је нешто неприхватљиво…

Пошто је у трећем периоду убацила само девет поена, Србија је у четвртој четвртини дала чак 27. Селекторка је упитана шта је тиму рекла у паузи. Одговорила је уз осмех:

– Можете само да замислите шта сам им рекла.

Каже и да то говори све време…

– Утакмице су тешке, али ово су Олимпијске игре и овде сваки део игре мора да се игра јако. Против екипе каква је Канада не смеш да имаш толико грешака, посебно јер знаш како агресивну одбрану играју. Олимпијске игре су савршено место да превазиђеш себе на сваки могући начин, па и ментално. Ту си, међу најбољим спортистима и спортисткињама које твоја земља има. Ако желиш да правиш сензације, ово је место где то радиш. И ово не сме више да се понавља. Мора да се заустави овде…

Александра Црвендакић

– Задржали смо концентацију у завршници, иако смо знали да је Канада добар тим који никад не одустаје… Нисмо играли добро, пре свега, како је селекторка рекла, због много изгубљених лопти. Најважније је да смо на крају победиле, али морамо да радимо на исправљању грешака и да напредујемо из утакмице у утакмицу. Ми смо европске шампионке, изузетно смо мотивисане и верујем да ћемо у сваком следећем мечу играти све боље…

Ана Дабовић

– Све што су нам Марина и стручни штаб рекли десило се… Канада је играла агресивно од првог до последњег минута, знамо како смо пре пет година играли против њих и трудиле смо се бар у финишу да завршимо концентрисано и јако и на крају победимо, што је и најважније, јер у Рију нисмо то урадиле. Имале смо много грешака али ми је драго да нисмо падале, да смо се бориле и да смо имале одређене моменте у игри који су били баш лепи. Показале смо да смо тим, враћамо ту енергију, победа је најважнија на крају…

Ивон Андерсон

– Била је ово дефинитивно физички врло тешка и тврда утакмица, али смо пронашле начин да стигнемо до победе. Трудићемо се да се што боље припремимо за следећу утакмицу против Шпаније.

Photo by FIBA



Извор вести: kss.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ