Србија посвећена процесуирању ратних злочина

Министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић поручила је данас да сви ратни злочини морају бити истражени, а починиоци кажњени у складу са законом, без обзира на националну, етничку и верску припадност.

Поповић је на Регионалној конференцији тужилаца нагласила да суђења за ратне злочине учињене током оружаних сукоба деведесетих година прошлог века представљају један од важнијих корака у процесу помирења у региону бивше СФРЈ, као и услов за афирмацију владавине права у свакој држави.

Она је посебно указала на значај регионалне сарадње у овој области.

О посвећености Србије процесуирању ратних злочина говоре документа израђена под окриљем Министарства правде, међу којима се истиче Нацрт националне стратегије за процесуирање ратних злочина за период од 2021. до 2026. године, са Акционим планом за спровођење Стратегије, чије се усвајање очекује у наредном периоду.

Поменуту посвећеност потврђују и јаки институционални капацитети Србије – специјализоване организационе јединице полиције, Тужилаштво за ратне злочине и одељења судова за ратне злочине, који поступају у предметима ратних злочина.

На маргинама конференције, у Министарству правде и Председништву Србије одржани су и састанци са главним тужиоцем Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Сержом Брамерцом.

Том приликом су утврђени начини за наставак и побољшање напред поменутих органа, наводи се у саопштењу Министарства правде.

Србија посвећена процесуирању ратних злочина

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ