Србија посвећена реализацији пројеката у сарадњи са ЕБРД

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали разговарао је данас са регионалном директорком Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Централну и ЈИ Европу Шарлотом Рух о пројектима који се спроводе у Србији уз подршку те финансијске институције, као и о макроекономским резултатима наше земље.

Мали је навео да поменути пројекти теку по плану и да је Србија веома посвећена њиховој реализацији.

На састанку је било речи о пројектима попут даљинског грејања у Крагујевцу, пројекту за регионалне депоније и пројекту за паметна бројила, који се реализују у сарадњи са ЕБРД.

Том приликом је истакнут значај Зелене агенде, која доноси бенефите читавом друштву и којој је наша земља у потпуности посвећена.

Током сусрета је разговарано и о новој стратегији развоја тржишта капитала, на којој ради Министарство финансија.

Мали је, говорећи о економским резултатима Србије у претходном периоду, рекао да ове године очекујемо привредни раст од 6,5 одсто, и то према конзервативним проценама.

Према његовим речима, Србија је у прошлој, пандемијској години, имала пад од тек један одсто, што је један од најбољих резултата у Европи.

Министар је навео да je јавни дуг на нивоу од 55,5 одсто, да је стопа незапослености под контролом, и да је Србија имала три пакета помоћи и подршке привреди и грађанима.

Он је предочио да су ова три пакета, вредна приближно осам милијарди евра, значајно помогла привреди, сачувала радна места и животни стандард грађана.

Мали је прецизирао и да капиталне инвестиције чине 7,2 одсто БДП-а ове године и да ће у Србији до краја године у изградњи бити 10 ауто-путева и брзих саобраћајница.

Према његовим речима, изграђене су и отворене три ковид болнице у Србији, а постављен је и камен темељац за изградњу фабрике вакцина.

Истовремено, министар је истакао и значај посете немачке канцеларке Ангеле Меркел Србији.

Састанку су присуствовали и регионални директор за Западни Балкан ЕБРД Матео Коланђели и регионална директорка ове финансијске институције за Централну и Југоисточну Европу за сектор Одрживе инфраструктуре Нандита Паршад.

Представници ЕБРД су, између осталог, похвалили економске успехе Србије и истакли да имају одличну сарадњу са Министарством финансија.

Србија посвећена реализацији пројеката у сарадњи са ЕБРД

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ