Србија пружа руку сарадње и очекује равноправно место за столом унутар ЕУ

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Марко Ђурић изјавио је да су сусрети са министрима иностраних послова земаља региона и високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом, данас у Аустрији, били прилика за разговор о регионалној сарадњи и европском путу Србије.

Ђурић је учествовао на састанку европских министара спољних послова неформалне групе „Пријатељи Западног Балкана“ и партнера из региона.

Сумирајући резултате тог скупа, он је рекао да је за нас то била сјајна прилика да представимо амбицију Србије да до 2027. године наставимо са растом животног стандарда грађана, убрзаним развојем инфраструктуре, убрзаним економским и укупним друштвеним развојем, али и да пошаљемо јасну поруку да Србија очекује, не било какве компромисе, посебно не труле компромисе, већ равноправно место за столом унутар ЕУ.

Министар је поручио да, уз све поштовање према различитим идејама, ми не сматрамо да треба да будемо чланови другог реда, као и да разумемо и поступност процеса.

Шеф српске дипломатије истакао је да је ово била прилика за то да укаже и на трагичан положај српског народа на Косову и Метохији, о чему, заједно са председником Вучићем и тимом у Канцеларији за Косово и Метохију, непрекидно информише саговорнике унутар ЕУ.

Према његовим речима, то се чини са јасном жељом да дође до хитне реакције на већ вишегодишње притиске које резултирају исељавањем и дефакто тихим прогоном нашег живља.

Министар је истакао да је у Аустрији имао више сусрета, те да се састао и са словачким и чешким колегама, као и са хрватским и словеначким министрима и са министрима из Црне Горе.

Велико задовољство ми је било што сам на крају имао један екстензиван и садржајан састанак са високим представником Борељом. Мислим да смо послали једну снажну, позитивну поруку да је Србија земља која пружа руку сарадње, која држи до себе, која је стари европски народ, стара европска цивилизација и као таква жели равноправно место за столом, спремна да учини много, али исто тако захтева за себе поштовање и равноправно место, закључио је Ђурић.

Аутор фотографија: МСП

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ