Средњовековни споменици на Космету остају на Унесковој листи светске баштине у опасности

У оквиру 44. продуженог заседања Комитета за светску баштину, које је одржано од 16. до 31. јула у онлајн формату, а чији је домаћин била Народна Република Кина и град Фуджо, усвојена је једногласна одлука о задржавању српског културног добра – Средњовековни споменици на Косову и Метохији, на Унесковој листи светске баштине у опасности.

У саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију наводи се да је овим још једном потврђена континуирана угроженост српског културног наслеђа на Косову и Метохији.

Културно добро – Средњовековни споменици на Косову и Метохији уписано је на Унескову листу светске баштине у опасности 2006. године на иницијативу Србије и обухвата манастир Дечане, Грачаницу, Пећку патријаршију и цркву Богородице Љевишке.

Држава Србија редовно обавештава Унеско о њиховом стању конзервације.

Комитет за светску баштину задужен је за спровођење Унескове Конвенције о заштити светске културне и природне баштине из 1972. године и представља кључно међународно тело за заштиту наслеђа.

Заседања Комитета одржавају се сваке године, а домаћин 45. заседања биће Руска Федерација и град Казањ, наводи се у саопштењу.Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ