Српски туристи на Евији безбедни

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић потврдила је данас да је ситуауција на грчком острву Евија под контролом, да су пожари угашени и да је до сада евакуисано приближно 300 наших туриста, а да су они који су остали безбедни.

Матић је у изјави за агенцију Танјуг истакла да је, према најновијим информацијама ресорног министарства добијеним од туристичких агенција, на том острву остало 170 путника, од којих ће 50 данас кренути за Србију, а седам сутра, док су остали изразили жељу да остану на Евији.

Према информацијама које смо добили од грчког министра туризма, пожари на Евији су под контролом и сви наши туристи који су остали на острву су апсолутно безбедни, поновила је министарка.

Она је подсетила на то да је на Евији било приближно 500 наших туриста и да је у недељу евакуисано њих 200, а у понедељак још 100, уз напомену да је 50 наших туриста на Евију дошло својим превозом.

Наши туристи су, како је указала, евакуисани на друге дестинације у Грчкој, углавном у Олимпској регији, као и на друге локације које су им агенције понудиле као алтернативу.

Према њеним речима, највише туриста је желело да остане на Евији у месту Едипсос, који је био безбедан пошто тамо није било пожара, али је ипак било и оних који су и одатле хтели да се евакуишу из страха.

Матић је пренела да је све време била у контакту са грчким министром туризма Харисом Теохарисом и да су Грци веома захвални Србији за помоћ у људству за гашење пожара, али и за новчану помоћ и прилоге које сакупља Српска православна црква.

Она је напоменула да је Министарство туризма Грчке одмах одреаговало и у договору са Министарством трговине, туризма и телекомуникација послало аутобусе, који су после трајекта превозили наше туристе на друга летовалишта у тој земљи.

Министарка је поручила нашим грађанима који тек треба да допутују на Евију да у договору са својим агенцијама још једном провере да ли постоји могућност замене тог путовања и које су алтернативе.

Матић је упутила молбу свим нашим грађанима и путницима који су били на Евији, а који нису били задовољни односом агенција, да се јаве на број туристичке инспекције 011/3139-673, од 7.30 до 15.30 часова сваког радног дана.

Ресорно министарство ће, како је објаснила, у складу са тим даље предузимати мере како би заштитило права наших путника уколико су била угрожена

Истовремено, Матић је оценила да су такозване ковид пропуснице, као доказ о вакцинацији или негативном тесту на коронавирус, које омогућавају улаз у музеје, позоришта, затворене делове ресторана, затворене базене, а које су почеле да уводе поједине земље чланице ЕУ, корисне.

Према њеним речима, након вакцинације и кампање о имунизацији које су имале све земље ЕУ, па и Србија, крајње је време да се преко такозваних зелених пропусница објасни колико је вакцинација важна, а посебно је у овом тренутку преломна за нашу земљу која има 50 одсто вакцинисаних.

Она је навела да је то начин и да се направи разлика између грађана који су се вакцинисали, обавили своју дужност и који се понашају одговорно и према себи и према својој околини, у односу на оне који не желе да се вакцинишу.

Министарка је закључила да се не може говорити о враћању нормалном животу и нормалној економској, привредној, туристичкој и угоститељској активности, уколико не буде било довољног броја вакцинисаних.

Матић је упозорила на то да због погоршавања епидемилошке ситуације прети могућност да ЕУ скине Србију са "зелене листе" за улазак у земље чланице, као и да ће са растом бројева Европска комисија и земље ЕУ пооштравати услове.

Она је, говорећи о томе да је Министарство здравља Кипра скинуло Србију са "зелене листе" и ставило је на "наранџасту", истакла да то значи да је нашим грађанима за улазак у ту земљу неопходан негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или потврда о вакцинацији, оценивши да ће се вероватно тако понашати и друге државе ЕУ.

То што више нисмо на "зеленој листи" не значи да не можемо да отпутујемо на Кипар, већ само да су услови пооштрени, објаснила је министарка и додала да ће ЕУ вероватно правити пресек стања у септембру, јер се чека завршетак туристичке сезоне из економских разлога.

Српски туристи на Евији безбедни Аутор: Танјуг

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ