Стефановић присуствовао обележавању Дана Oпштине Дрвар

Стефановић присуствовао обележавању Дана Oпштине Дрвар Београд/Дрвар, 27. јул 2021.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић присуствовао је синоћ свечаној академији поводом Дана Oпштине Дрвар и 80-годишњице устанка народа Босне и Херцеговине против фашизма, који је почео управо у том граду.

Стефановић је том приликом истакао да је велика част бити у Дрвару поводом тако значајног јубилеја јер, како је рекао, нема много градова и народа у свету са таквом традицијом и историјом.

Он је навео да ово значајан датум зато што се народ овог краја, српски народ пре свега, подигао да се бори и покаже да је спреман да одбрани своја огњишта и протера окупатора, што је и успео.

Данас можемо да кажемо да смо доследни у антифашизму и поносни на наше претке који су се борили, поручио је потпредседник Владе, додавши да неким другима који нису били на светлој страни антифашизма остављамо да покушавају да прекрајају историју.

Према његовим речима, баш од таквих, када председник Србије Александар Вучић дође у Дрвар да помогне и да инвестирамо да се овде живи боље, чујемо коментаре „ред огњишта, ред инвестиција“, а таквима поручујемо да се српски народ не стиди своје историје.

Ми смо били и остали антифашисти, за разлику од неких других, и баш зато не смемо и не морамо да заборављамо своја огњишта. Срби су се и након последњих ратова у Дрвар вратили на своја вековна огњишта, са којих су били протерани. Не на туђа, на своја огњишта, нагласио је Стефановић.

Он је напоменуо да се данас води једна другачија борба – за економију, нова радна места и више инвестиција и да Србија не заборавља свој народ и да јој нико не може забранити да инвестира тамо где српски народ живи.

Према његовој оцени, Србија је данас економски јача и, захваљујући реформама које је председник Вучић спровео, наша земља данас има више новца и бори се да српски народ свуда живи боље.

До сада је, кроз различите пројекте, инвестирано приближно два милиона евра у Дрвар. Хоћемо да наставимо те инвестиције и да вам се повећају примања и да живите боље. Спремни смо да заједнички учествујемо у стварању боље будућности, навео је Стефановић.

То јесте порука председника Вучића. Није он без разлога толико пута долазио овде и инсистирао да се сви укључимо. Видели сте колико је министара у Влади Србије долазило, да покажемо да та брига за Дрвар и за људе који овде живе мора да буде стална, рекао је он, поручивши да Србија жели мир и стабилност.

Хоћемо да људи виде да њихова деца овде имају будућност и да сте задовољни како живите и да то сваког дана буде боље. Верујем да, уз помоћ Србије, уз помоћ Републике Српске, Дрвар то може да уради. Желимо да помогнемо и да се нови људи врате у Дрвар и да му вратимо стари сјај, закључио је Стефановић.

Начелница Општине Дрвар Душица Рунић уручила је Стефановићу, у име грађана Дрвара, грб Општине Дрвар.

Она је, обраћајући се присутнима, поручила да су 27. јула 1941. године Дрварчани показали неизмерну храброст и да се данас, 80 година касније, њихова борба за опстанак на огњиштима наставља, иако је прошлост оставила дубоке боре на сваком појединцу, као и на лицу Дрвара.

Она је истакла да Дрвар има огромну подршку Републике Србије и Републике Српске, председника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика.

Управо захваљујући њима, грађани Дрвара могу се надати светлијој и бољој будућности. Улажући велике напоре, настојимо да Дрвар постане значајан туристички и културни центар, да остане град са добрим и гостољубивим људима и да сачувамо предивну природу у којој наши грађани и гости могу уживати.

Дрвар је отворен град за све који у њему желе да живе, стварају и инвестирају. Ово је крај познат по вредним и честитим људима, поручила је Рунић и захвалила свима који доприносе томе да Дрвар постане бољи.

На свечаној академији приказан је ретроспективни филм посвећен пројектима Општине Дрвар релизованим у претходној години, а заслужним организацијама и појединцима додељене су плакете и захвалнице Општине Дрвар.

У уметничком делу програма наступили су етно-ансамбл „Успомене“ и рецитатор Горан Зељковић.

Стефановић је приликом посете Дрвару обишао и Спомен-обележје палим борцима у рату од 1992. до 1995. године.
Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ