Стратешко партнерство са Азербејџаном засновано на међусобном разумевању

Стратешко партнерство са Азербејџаном засновано на међусобном разумевању Београд/Баку, 26. јул 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се синоћ са председником Азербејџана Илхамом Алијевим, чиме је започео тродневну посету тој земљи.

Селаковић је пренео да су у разговору потврђени одлични односи двеју земаља, које повезује Споразум о стратешком партнерству, али и међусобно разумевање и заједничка посвећеност вредностима међународног правног поретка, те узајамна подршка територијалном интегритету и суверенитету.

У том смислу, шеф српске дипломатије је посебно подвукао захвалност Азербејџану на јасном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова и подршци коју нам пружа у међународним организацијама.

Министар је истакао да је са председником Азербејџана разговарао и о унапређењу економске сарадње, као и о сарадњи у бројним областима, попут пољопривреде, грађевине, саобраћаја, енергетике, спорта, образовања и здравства.

Селаковић је упознао председника Алијева и са резултатима бројних реформи које су од 2014. године до данас спроведене у Србији, а посебан акценат је стављен на економске резултате у том периоду.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је са председником Алијевим разговарао и о његовој билатералној посети Србији, која ће бити реализована 10. октобра, дан уочи отварања скупа на високом нивоу Покрета несврстаних у Београду.

Министар је поручио да је та посета од великог значаја, будући да је реч о првој посети председника Азербејџана Србији још од 2011. године.

Веома ценимо то што је азербејџанска страна, као председавајући Покрету несврстаних, имала разумевања и подржала нашу иницијативу да заједнички обележимо 60-годишњицу Прве конференције Покрета несврстаних земаља и организујемо скуп у Београду 11. и 12. октобра, истакао је он.

Према његовим речима, за Србију је од посебног значаја то што ће се скуп одржати у Београду, имајући у виду историјску симболику наше престонице као својеврсног „родног места“ Покрета несврстаних.

Селаковић је рекао и да је са председником Алијевим разговарао и о бројним састанцима које ће имати током посете Бакуу, о шестом заседању Међувладиног комитета за економску сарадњу, као и о пословном форуму који ће бити одржан у уторак, 27. јула.
Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ