Студенти са инвалидитетом на пријему у Покрајинској влади

Језик српски Нови Сад 20. август 2021.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приредио је данас пријем у Покрајинској влади за студенте Универзитета у Новом Саду са делимично или потпуно отежаним ходом и ослабљеном моториком, који су од 1. до 10. августа боравили на рехабилитацији у Бањи Кањижа.

Десет студената, девет пратилаца и два едукатора боравили су у Бањи Кањижа у оквиру пројекта „Рехабилитационо-едукативни дани за студенте са инвалидитетом у Бањи Кањижа“, Новосадског удружења студената са инвалидитетом, за који је средства издвојио Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Обраћајући се присутнима, секретар Милошевић је нагласио да је пут студената са инвадидитетом окренут стицању знања и пуној интеграцији у радне процесе, као и да универзитет треба да буде место интернационализације, дигитализације, али и хуманизације, јер као друштво можемо напредовати само уколико је све подређено човеку.

„Овим пројектом подршке студентима са инвалидитетом показујемо колико је важно да пратимо њихову мотивацију током целог процеса студирања. Дакле, рекреативне и едукативне активности, као и активности са уметничким и забавним садржајем, врло су важне за један либералан приступ у коме свако треба да доживи свој универзитет, ако хоћете и своју државу, као места у којима постоји стална брига о појединцу који ради на себи. Ово су врло одговорни студенти који су узели судбину у своје руке“, истакао је секретар Милошевић. Он је додао да је обавеза одговорних да се буџетска средства упуте управо онима који су делом из породичних буџета помогли себи, а држава може и мора више да учини за студенте са инвалидитетом.

Према речима проректорке за наставу проф. др Сање Подунавац Кузмановић, студенти са инвалидитетом су за њу на почетку мандата представљали велики изазов, али да сада са поносом може рећи да је успела да се избори за то да један студент са инвалидитетом буде трајно запослен на Универзитету у Новом Саду и да се бави организацијом активности ових студената.

Председница Новосадског удружења студената са инвалидитетом Ана Илић истакла је да је значај овог пројекта пре свега у изградњи свести о здравим животним навикама, али и у конкретној помоћи, односно рехабилитацији, којом се олакшава кретање и свакодневно функционисање особа са инвалидитетом.

Пријему студената присуствовалa је и проф. др Агота Виткаи Кучера, оперска уметница, која је заједно са осталим колегама учинила да студенти током десетодневног боравка у Бањи Кањижа уживају у богатом културно-уметничком програму.

Зоран Гојковић ПС за здравство  • Извор вести: vojvodina.gov.rs

    ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
    БОЈА ПОЗАДИНЕ