Свакодневно унапређење положаја особа са инвалидитетом

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да ће један од приоритета тог министарства и даље бити свакодневно унапређењe положаја особа са инвалидитетом и њихово активно укључивање у друштвени живот.

Кисић Тепавчевић је на отварању Националног преводилачког центра за знаковни језик у Градској организацији глувих Београда поручила да ће бити настављено залагање за њихова једнака права и услове и стварање Србије без баријера.

Министарка је на овој свечаности наглувим и глувим особама на знаковном језику честитала Међународну недељу глувих и Међународни дан знаковних језика.

Она је истакла да је отварање Националног преводилачког центра за знаковни језик резултат заједничког рада и синергије државних институција, приватног сектора, различитих удружења и међународних организација.

Све нас је спојила иста жеља, а то је да наши глуви и наглуви суграђани могу несметано да комуницирају и обављају све активности које желе, нагласила је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, права на комуникацију, размену информација и доступност информација спадају у основна људска права, а глуве и наглуве особе често су у прошлости наилазиле на баријере у остваривању тих права.

На жалост, оне се и даље сусрећу са бројним изазовима, a тумачи знаковног језика неопходни су им у свакодневној комуникацији и задатак свих нас јесте да им омогућимо да дају пун допринос заједници чији су равноправни чланови, нагласила је министарка.

Према њеним речима, Министарство је у текућој години за рад републичког и покрајинског савеза и 44 локалнa удружења глувих и наглувих определило приближно 34 милиона динара, а за преводилачки сервис и видео-релеј центар Савезу глувих и наглувих Србије и локалним организацијама у саставу нешто више од 13 милиона динара.

Она је прецизирала да је за преводилачки сервис Савеза глувих и наглувих Војводине одобрено 318.000 динара, а за преводилачки сервис у покрајинским организацијама више од четири милиона динара.

Свакодневно унапређење положаја особа са инвалидитетом

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ