У понедељак, у Новом Саду, почиње ФИБА Челенџер, Србија жели на СП

Од 16. до 21. августа у Новом Саду биће одржан ФИБА Челенџер за играче до 16 година. На њему ће Србија у конкуренцији селекција: Турске, Израела, Словеније, Чешке и Белгије, покушати да избори пласман на Светско првенство играча до 17 година, наредног лета у Шпанији.

Са турнира у Новом Саду – који се игра по систему свако са сваким – на Светски куп ићи ће две најбоље репрезентације. Када је Европа у питању, учеснике СП – њих укупно пет, не рачунајући домаћина Шпанију – даће и ФИБА Челенџери у Софији (један тим) и Скопљу (два тима).

Дан пред почетак турнира, Драгољуб Аврамовић, селектор кадетске репрезентације Србије, одредио је тим који ће играти на ФИБА Челенџеру у Новом Саду. То су: Никола Топић, Петар Авлијаш, Огњен Станковић, Андреј Мушицки, Павле Мишић, Лазар Тасић, Митар Бошњаковић, Данило Дожић, Матија Милошевић, Лазар Гачић, Асим Ђуловић и Филип Малешевић.

Последњи филтер није прошао Алекса Ристић, а селектор Аврамовић је желео да помене и оне који су због повреда, на жалост, раније завршили припреме и нису били у конкуренцији за тим.

Жао ми је што смо током припрема остали без тројице веома талентованих играча, Огњена Радошића, Ђорђа Ћурчића и Павла Николића. Сви им желимо да се што пре опораве и врате на терен – рекао је селектор Аврамовић.

У стручном штабу селектора Драгољуба Аврамовића су асистенти: Виктор Антић, Бојан Салатић, Марко Спасић, физиотерапеут Милан Босић, тим менаџер Стеван Вељовић, као и кондициони тренер Марко Ласковић који је прошао припреме са тимом, али неће бити на турниру у Новом Саду.

Наш кадетски тим је на окупу од 5. јула, за то време прошао је три фазе припрема. Одиграо неколико пријатељских утакмица, све без пораза.
– Апсолутно сам задовољан односом играча према обавезама и нашим захтевима на тренинзима, па и утакмицама које смо одиграли, иако нам је у њима резултат био у тотално другом плану. Важније је било да сви добију шансу, да сви играју у ограниченој минутажи, да сви, тако рећи, буду у истом пакету. И задовољан сам како смо до сада играли. И атмосфера у тиму је сјајна, право другарство. Немам замерки. Момци су добро изнели цео припреми период.

Припреме су готове, такмичење почиње сутра. Сви у нашем тиму су свесни улоге фаворита пред предстојећи ФИБА Челенџер и немају никакав проблем да је прихвате. Селектор Аврамовић додаје:
– У групи смо фаворита са Турском, чак могу да кажем и Словенијом и Израелом. Знамо шта је циљ овог такмичења. Надам се да ћемо то и да остваримо. Да ћемо, пре свега, да пробамо да покажемо другачији ново кошарке, да будемо мало чвршћи и бржи од других, да покажемо неки другачији квалитет. Да људи виде како и кадети могу да играју јачу, чвршћу и бржу кошарку. Да покажамо и прави карактер, од самог почетка, па онда током целог турнира.

Србија стартује против Чешке, у понедељак од 20,30 часова. Све утакмице играће у том термину. Аврамовић је оценио да је и распоред утакмица, на неки начин, добар за наш тим. Да је тако макар тренутно, на папиру.
– Верујем да је Турска једна од бољих, а она нас чека на крају. До тада ћемо већ видети какви су. Чеси се доста слабије котирају од нас, као и Белгија. Али, и то није флоскула, не потцењујемо ниједну екипу на турниру. Та деца имају само 16 година, ово им је први турнир, прво међународно такмичење. Да ли ће неко доћи са неким својим притиском… То не знамо. За сада смо добро расположени. Једва чекамо да то такмичење почне.

Када је у питању снага Србије, некакава предност у односу на ривале, Аврамовић је истакао следеће:
– Бићемо највиша екипа на турниру. Чак мислим да смо једна од највиших екипа на свим Челенџерима. Просек висине од око 198-199 центиметара је и за сениорску екипе фантастичан. Имамо високе дечаке, сад само треба да их сачекамо да се развију, иако ни њима са 205, 210 или 220 није лако да играју против играча који имају 185. Али, то је леп проблем… За 2005. годиште имамо добру висину, надам се да ће наредних година ти момци бити све бољи – закључио је Драгољуб Аврамовић, селектор репрезентације Србије до 16 година.

ЧЕЛЕНЏЕР У НОВОМ САДУ
Прво коло (16. август)
14,30: Израел – Словенија
17,30: Белгија – Турска
20,30: Чешка – Србија

Друго коло (17. август)
14,30: Словенија – Белгија
17,30: Турска – Чешка
20,30: Србија – Израел

Треће коло (18. август)
14,30: Словенија – Турска
17,30: Израел – Чешка
20,30: Белгија – Србија

Четврто коло (20. август)
14,30: Чешка – Белгија
17,30: Турска – Израел
20,30: Србија – Словенија

Пето коло (21. август)
14,30: Белгија – Израел
17,30: Словенија – Чешка
20,30: Србија – ТурскаИзвор вести: kss.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ