Унапређена законодавна и практична подршка породици

Одбор за права детета Народне скупштине Републике Србије данас је једногласно усвојио Информацију о раду Министарства за бригу о породици и демографију за период од априла до јуна ове године, коју је образложио министар Радомир Дмитровић.

Дмитровић је том приликом истакао да је Министарство активно радило на припреми Закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици с децом, који је на снази од 1. јула ове године.

Овим законским решењем су, како је предочио, повећана издвајања за породице са децом и исправљена неправда по питању накнада за негу детета и посебну негу детета, као и према мајкама које су осигуране као пољопривреднице.

Имамо предлоге да се финансијска давања породици са децом још повећају и Министарство ће на томе радити, али упоредо са тим неопходно је активирати све друштвене ресурсе, како бисмо дете и породицу вратили на врх лествице у систему вредности савременог човека, подвукао је он.

Министар се осврнуо и на активност његовог ресора у погледу унапређења рада центара за социјални рад, као и на пројекат „Једнаки“ које Минстарство спроводи у партнерству са Фондацијом „Ана и Владе Дивац“, а тичу се усклађивања родитељства и рада кроз увођење флексибилних облика рада.

Он је, када је реч о овом пројекту, истакао да ће Министарство посебну пажњу усмерити на начине утицаја на послодавце да не дискриминишу жене које се одлуче да имају више деце.

Председник Одбора за права детета и председник Скупштине Ивица Дачић је предложио заказивање тематске седнице која би се односила на унапређење мера за побољшање демографских прилика у Србији.

Унапређена законодавна и практична подршка породици

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ