Унапређење квалитета ваздуха и кроз одрживу зелену мобилност

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић изјавила је данас да је ресорно министарство у овој години определило највећа средства до сада како би субвенционисало куповину електричних и хибридних возила, чиме је дало допринос крајњем циљу, а то је бољи квалитет ваздуха кроз одрживу зелену мобилност.

Вујовић је, отварајући конференцију „Еко мобилност“, навела податак да је ове године иницијално издвојено 120 милиона динара за подршку физичким и правним лицима приликом куповине еко-возила.

Када смо добили 300 исправних захтева схватили смо да је наша мера успела и да смо обезбеђена средства утрошили. Влада Србије је брзо реаговала и обезбеђена су додатна средства како бисмо подржали све заинтересоване за еколошки прихватљивија возила, рекла је министарка.

Она је истакла да је то један од начина да се приближимо идеји о зеленој мобилности, односно зеленом транспорту, додавши да је ова идеја у Србији још у повоју, али да охрабрује то што постаје део стратешких документа, попут Зелене агенде.

Морамо да се потрудимо да спремни дочекамо све промене и прилагођавања прописа у наредном периоду, рекла је Вујовић и додала да, када је реч о оправданости субвенционисања еко-возила, подаци јасно илуструју да смо на добром путу.

Према њеним речима, иако је удео емисија ПМ10 и ПМ2.5 честица у друмском саобраћају релативно мали, по емисијама азот-оксида у 2020. години, ова врста саобраћаја је била други највећи загађивач, са доприносом од 19 одсто.

Зато је прелазак на еколошки прихватљивија возила једно од решења за смањење ових честица. Трудићемо се да и следеће године наставимо са овом мером, и надам се да ћемо је спровести заједно са произвођачима, јер само заједно можемо на прави начин да бринемо о животној средини, нагласила је министарка.

Она је поручила да Влада Србије брине о аерозагађењу и ради паралелно на више колосека како би наредне генерације имале бољи квалитет ваздуха и здравију животну средину.

Вујовић је, након отварања конференције, учествовала и на панелу „Утицај моторних возила на животну средину – Нове технологије у служби екологије“.

Унапређење квалитета ваздуха и кроз одрживу зелену мобилност

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ