Успешна заједничка акција српске и шпанске полиције

Успешна заједничка акција српске и шпанске полиције Београд/Мадрид, 22. јул 2021.

Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Александар Вулин састао се данас у Мадриду са министром унутрашњих послова Шпаније Фернандом Гранде-Марласка Гомезом.

Министри су том приликом поручили да ће сарадњу наставити и додатно продубити и формирати нове заједничке истражне тимове, али и даље развијати билатералну сарадњу двају министарстава, нарочито у сегменту обука и размене информација, као и у области сајбер криминала.

Чињеница да Србија има заједнички истражни тим са Краљевином Шпанијом чини нас поносним, али верујем да говори о снази, организованости и искрености српске полиције, поручио је Вулин и додао да је Србија поуздан партнер и када је реч о борби против организованог и свих облика криминала.

Министар је навео да је у заједничкој операцији "Митикас-Еспања" заплењена велика количина марихуане, при чему је пронађен значајан број лабораторија и ухапшено 36 људи.

Он је напоменуо да се са министром унутрашњих послова обавезао на то да ће наставити са заједничким активностима, формирањем нових истражних тимова, али и учити једни од других и делити искуства.

Такође, како је додао, и на пољу сајбер криминала и сајбер безбедности не сме се дозволити да се буде корак иза криминалаца.

Вулин је исказао захвалност министру Фернанду Гранде-Марласка Гомезу на личном доприносу томе да ова акција буде успешна, као и директору Цивилне гарде Марији Гамез.

Министар је пренео захвалност и шефу операција Европола Жан Филипу Лекуфу на великом доприносу који је Еуропол дао не само у овој организацији заједно са Евроџастом, већ и у свим овим годинама борбе против организованог криминала.

Он је изразио посебну захвалност Влади Краљевине Шпаније, али и грађанима те земље, на чврстој и принципијелној позицији када је у питању непризнавање лажне државе Косово, додавши да нам глас Шпаније много значи и да тамо где се он чује, ми знамо да имамо глас пријатеља.

Шпанија и Србија су по много чему удаљене и различите земље, али у једном се слажемо и исти смо – знамо какво је зло сепаратизам и да само поштовање међународног права гарантује трајни мир, поручио је Вулин, који борави у званичној посети Шпанији заједно са тужиоцем за организовани криминал Младеном Ненадићем и начелником Управе криминалистичке полиције Богданом Пушићем.

Гранде-Марласка Гомез је истакао да је ово први пут да је оформљена заједничка истражна екипа из Шпаније и једне земље изван Европске уније.

Формирање оваквих заједничких тимова представља пуно поверење између две земљe и желим да искажем захвалност Европолу и Евроџасту који су остварили нашу директну везу. Али, ово је резултат и дугогодишње успешне билатералне сарадње Шпаније и Србије, рекао је он.

Министар унутрашњих послова Шпаније је, говорећи о конкретној операцији, навео да је лоцирано 12 плантажа марихуане, обављено 19 претреса у Шпанији, у провинцијама Сарагоса и Терагона, док је у Шпанији ухапшено 31 лице, а у Србији пет.

Према његовим речима, заплењено је и оружје, новац и блокирани су бројни банковни рачуни.

Гранде-Марласка Гомез је подсетио на то да је ова операција започела 2019. године у Шпанији и да је примећено да у њој учествују држављани Србије, а преко Европола је успостављена сарадња са Србијом, што је довело до поменутих резултата.

Ова врста сарадње и заједнички истражни тимови показују да све што се учини у једној земљи вреди као да се учинило у другој, дакле у процесном смислу и смислу доказа, тако да ово сведочи о великом поверењу које влада између наше две земље, оценио је он.

У овим билатералним сарадњама, како је истакао, много помажу тела као што су Европол и Евроџаст.

У акцији "Митикас-Еспања", коју су српска и шпанска полиција реализовале 28. јуна ове године, ухапшено је 36 особа – пет у Србији и 31 у Шпанији.

На територији Републике Србије ухапшени су Д. Ж., П. Ђ. и М. Ђ., држављани Србије, С. А., држављанин Србије и БиХ, и З. Т., држављанин Црне Горе.

Од 31 лица ухапшених у Шпанији, 17 су држављани Србије.

Заплењено је 1.442 килограма марихуане, 17.117 стабљика марихуане, као и четири килограма хашиша.

На територији Шпаније пронађено је 12 лабораторија за производњу опојне дроге марихуане у вештачким условима.

На територији Србије одузето је 154.320 евра у готовом новцу, на банковним рачунима блокиран је новчани износ од 190.050 евра, а блокирана је и имовина у износу већем од 500.000 евра.

Судија за претходни поступак Посебног одељења Вишег суда у Београду одредио је притвор Д. Ж., П. Ђ., М. Ђ., С. А. и З. Т. до 30 дана.
Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ