Узлазни тренд билатералних односа Србије и САД

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић састао се данас са делегацијом Представничког дома Конгреса Сједињених Америчких Држава, коју су предводили конгресмени Ерик Сволвел и Шон Малони.

Стефановић је пожелео добродошлицу делегацији и истакао задовољство због разговора о питањима од стратешког значаја у области одбране двеју земаља.

Министар одбране је нагласио да Република Србија и Сједињене Америчке Државе имају узлазни тренд билатералних односа, а да је њихов традиционално најперспективнији део сарадња у области одбране.

Према његовим речима, наша земља високо вреднује досадашњу сарадњу у виду заједничких војних вежби и обука, као и донације америчке стране за систем одбране Републике Србије.

Стефановић је, овом приликом, упознао саговорнике да Република Србија наставља да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дугорочним стратешким опредељењем Републике Србије да задржи статус војно неутралне државе.

Представници Конгреса Сједињених Америчких Држава захвалили су се на срдачном пријему и изразили наду да ће Република Србија и Сједињене Америчке Државе у наредном периоду подићи сарадњу на виши ниво и у области одбране, али и у свим областима од заједничког интереса.

Они су пружили подршку снажном економском напретку Србије и истакли да наша земља позитивно утиче на укупну безбедност у свету, пре свега кроз учешће у мултинационалним операцијама УН и ЕУ.

Данашњем састанку који је одржан у Малој ратној сали Старог Генералштаба присуствовали су и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри и директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Узлазни тренд билатералних односа Србије и САД Аутор: mod.gov.rs

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ