Вакцинисано 50,1 одсто пунолетног становништва Србије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић потврдила је данас да наша земља има довољно вакцина против коронавируса и за давање треће дозе, наводећи да је вакцинисано више од 50 одсто пунолетног становништва, што је недовољно да се стекне колективни имунитет.

Брнабић је, одговарајући на питања новинара у Ваздухопловној академији у Београду, прецизирала да је вакцинисано 50,1 одсто популације, односно 2.705.458 пунолетних грађана, али да је то и даље далеко од колективног имунитета.

Она је поново упутила апел грађанима, посебно младима, да се вакцинишу и објаснила да то значи да наш здравствени систем неће морати да се враћа у ковид режим, већ ће моћи да лечи све друге пацијенте који су морали да чекају да се епидемија коронавирусa смири.

Премијерка је навела да је у 58 градова и општина у Србији више од 50 одсто вакцинисаних, али да имунизација мора да се настави.

Садашњи проценат вакцинисаних очигледно даје бољу ситуацију него у претходним таласима јер, иако расте број заражених, број пацијената на болничком лечењу се не повећава драстично, указала је она и оценила да је то одлична вест.

Јуче смо имали 42 хоспитализована пацијента, а 41 је отпуштен и то је оно што вакцина треба да уради. Управо то је и циљ коме треба да тежимо – да сви они који су вакцинисани, а заразе се, имају благе симптоме, сличне грипу, указала је премијерка.

Она је нагласила да се у овом тренутку не планира набавка нових вакцина, уз подсећање на то да у четвртом кварталу треба да стигне вакцина произвођача "Модерна".

Према њеним речима, Србија ће донирати вакцине земљама које су посебно угрожене, као на пример нашим традиционалним пријатељима у Африци, при чему се тражи начин како да се то логистички уради.

Премијерка је, одговарајући на питање шта ће држава урадити да се повећа број вакцинисаних међу децом, односно старијима од 12 година, поновила да вакцинација у Србији није обавезна и да остаје да се апелује и бори против лажних вести и дезинформација због којих, пре свега млади, оклевају да се вакцинишу.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да је ово министарство, према препоруци Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, упутило допис свим школским управама да се разговара са родитељима ученика старијих од 12 година.

Ружић је истакао да је вакцинација цивилизацијска тековина и једини начин да се изборимо да вирусом, како би 1. септембра школска година почела на традиционалан и регуларан начин, у складу са околностима у којима се и даље налазимо.

Вакцинисано 50,1 одсто пунолетног становништва Србије Аутор: Танјуг

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ