Вежба падобранских јединица ВС и Оружаних снага САД

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић, заједно са начелником Генералштаба Војске Србије Миланом Мојсиловићем и амбасадором САД у Србији Ентонијем Годфријем, обишао је данас учеснике билатералне тактичке вежбе „Небески мост 21“.

Вежбу су на Аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу и у ширем рејону војног комплекса „Међа“ код Дољевца извели припадници Војске Србије и Оружаних снага Сједињених Америчких Држава.

Стефановић је том приликом истакао да је ова вежба, у којој учествује више од 150 америчких падобранаца и цела 63. падобранска бригада, важна због унапређења војне сарадње између две земље, али и повећања интероперабилности наше војске.

Он је најавио и да ће, осим ове вежбе, бити и других заједничких активности између војски Србије и САД.

Годфри је исказао захвалност Војсци Србије као домаћину вежбе, и истакао да је искуство које се овде добија веома потребно у данашњем свету.

Хуманитарне операције никада нису лаке. По природи ствари то су увек критичне ситуације. Да бисмо били сигурни да све наше савезничке и партнерске војске имају потребне вештине да пруже овако важну подршку, морамо да вежбамо, објаснио је он.

Према његовим речима, једнако важни су и поштовање и разумевање које војници двеју војски граде, док се припремају за задатке који представљају заједничке вредности.

Амбасадор је напоменуо да „Скај бриџ“ или „Небески мост“ буди сећање на херојску сарадњу наших народа који су направили ваздушни мост за време борбе против сила Осовине 1944. године.

Нема бољег начина да прославимо 140 година дипломатских односа између наше две земље, него да заједно градимо небеске мостове за хуманитарне мисије или свуда где то може бити потребно, нагласио је Годфри.Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ