Војна сарадња Србије и САД у функцији очувања мира и стабилности у региону

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић састао се данас с командантом ваздухопловних снага Сједињених Америчких Држава у Европи и Африци генералом Џејмсом Хекером, који са делегацијом борави у званичној посети Републици Србији.

Током састанка у Генералштабу Војске Србије било је речи о актуелној безбедносној ситуацији у региону и могућностима за даље унапређење сарадње Војске Србије и Оружаних снага САД.

Саговорници су се сагласили да је билатерална војна сарадња интензивна и садржајна, да доприноси изградњи интероперабилности и оперативних способности оружаних снага и да је, као важан сегмент укупних односа Србије и САД, у потпуности у функцији очувања мира и стабилности у региону и шире.

Начелник Генералштаба је истакао да је Војска Србије спремна да унапређује војно-војну сарадњу са америчком војском у свим областима од заједничког интереса, на равноправној основи и уз доследно очување војне неутралности.

Генерал Мојсиловић је, говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, указао на то да се једнострани потези привремених институција самоуправе у Приштини негативно одражавају на стање безбедности у покрајини.

Он је додао да се Војска Србије доследно придржава Војно-техничког споразума и да, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и свим потписаним споразумима, Кфор препознаје као једину легитимну оружану формацију на простору Косова и Метохије.

Генерал Хекер борави у нашој земљи на позив команданта Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковника Душка Жарковића, са којим је јуче разговарао о сарадњи у области безбедности летења, трагања и спасавања, хеликоптерских операција и ваздухопловне медицине.

Он је посетио и 204. ваздухопловну бригаду на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловићˮ у Батајници, где му је представљен део капацитета авијацијских јединица Војске Србије.

Генерала Хекера, који је уједно и командант команде ваздухопловних и космичких снага НАТО-а, примили су у одвојене посете и врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић и министар одбране Братислав Гашић.


Војна сарадња Србије и САД у функцији очувања мира и стабилности у региону

Аутор:
mod.gov.rs

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ