За други циклус програма „Моја прва плата“ 2,2 милијарде динара

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић позвала је данас приватне компаније и послодавце у Србији да се пријаве за други циклус програма „Моја прва плата“, за који је Влада издвојила 2,2 милијарде динара.

Брнабић је у Ариљу, где је присуствовала промоцији другог циклуса програма „Моја прва плата” у породичној компанији ”Богутово“, која је у првом циклусу тог програма ангажовала деветоро младих, објаснила да је циљ програма да 10.000 младих са средњим и високим образовањем стекне прво радно искуство.

Свака успешна земља заснива се на оваквим породичним компанијама. Радили су, борили се и прошли кроз тешка времена, а данас имају 128 запослених, навела је она и исказала захвалност власницима компаније што учествују у програму „Моја прва плата“.

Премијерка је истакла да је суштина програма, у који је у првом циклусу уложено 1,6 милијарди динара, да се младима омогући да стекну своје прво радно искуство, а привреди помогне да нађе нове кадрове, снагу и енергију.

Према њеним речима, идеја је била да у изузетно тешкој прошлој години, када смо се борили против коронавируса и када је привреда много трпела, помогнемо привреди и пребродимо кризу тако да, док се у свим земљама незапосленост повећава, у Србији нето запосленост расте.

Брнабић је најавила да ће у другом циклусу програма, месечна надокнада коју даје држава за младе са завршеном средњом школом бити 22.000 динара, а за оне са факултетом 26.000 динара.

Постоји простор да компаније у којима стичу искуство повећају месечну накнаду, али то није најважније, већ то да стичу искуство и да остану на тим пословима, подвукла је она.

Премијерка је подсетила на то да је у првом циклусу програма учествовало 8.453 младих, од чега су 60 одсто девојке, који су стицали радно искуство у 5.177 приватних компанија.

Надам се да ће други циклус бити још успешнији, јер анкете показују велико задовољство младих, а више од 90 одсто би препоручило овај програм вршњацима, док приближно 85 одсто компанија жели да их задржи на послу, навела је Брнабић.

Позив приватним компанијама и привредницима да се пријаве за други циклус прогама отворен је 20. августа и траје до 20. септембра, док ће млади моћи да се пријаве од 1. до 31.октобра.

У Ариљу је у првом циклусу програма радно ангажовано 35 младих, а у целом Златиборском округу укупно 322 младих.Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ