Забрана дечјег рада у фокусу рада Савета за права детета

Забрана дечјег рада у фокусу рада Савета за права детета Београд, 21. јул 2021.

Председник Савета за права детета Владе Републике Србије, министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић председавао је данас у „Палати Србија“ првој Конститутивној седници овог савета у новом сазиву.

Министар је подсетио на то да је ово саветодавно тело Владе Републике Србије којим координира Министарство за бригу о породици и демографију, први пут формирано 2002. године као најважнији национални механизам за остваривање права детета и да рад овог савета подржава и Комитет за права детета УН.

Нови сазив Савета за права детета има мандат до 31. марта 2022. године.

Поред председника, чине га секретар Вукота Влаховић, чланица савета испред Министарства за бригу о породици и демографију државна секретарка Милка Миловановић Минић, а у његовом саставу су још 24 члана из различитих министарстава, институција и невладиних организација.

Према речима Дмитровића, Савет иницира мере за усклађивање политика Владе које се односе на децу и младе у области здравства, образовања, културе, социјалних питања, даје препоруке у области бриге о деци и предлаже политике остваривања права деце у складу са Конвенцијом УН о правима детета.

Савет подноси иницијативе, предлоге и анализе Влади Републике Србије, које се односе на примену права детета у Републици Србији, рекао је министар.

Он је додао да Савет прати примену прописа који се односе на остваривање права детета, даје иницијативе за њихове измене, прати примену Стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља, као и да координира спровођење националних одредаба за спречавање злоупотребе дечјег рада.

У току Конститутивне седнице члановима савета обратиле су се државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић, специјална саветница премијерке Србије за спровођење Агенде 2030 професорка Славица Ђукић Дејановић, као и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и директорка Уницефа за Србију Дејана Костадинов.

Миловановић Минић је истакла да је Министарство за бригу о породици и демографију било предлагач Закона о изменама и допунама закона о финансијској подршци породици с децом, као и Закона о изменама и допунама Породичног закона на чему од 12. јула ради Посебна радна група.

Она је истакла добру сарадњу са Министарством за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту, као и сарадњу са канцеларијом Уницефа у Србији, с којом Министарство ради на унапређењу услуга подршке породицама с децом и подршке родитељству у најранијем узрасту детета.

Државна секретарка се осврнула и на значај инструкција које је Министарство у сарадњи са Републичким заводом за социјалну заштиту израдило у циљу унапређења стручног рада у центрима за социјални рад у Србији.

Ђукић Дејановић, председница Савета за права детета у претходном сазиву, посебно се осврнула на значај елиминације најгорих облика дечјег рада, као и на резултат који је Република Србија остварила у овој области.

Она је рекла да је у годишњем извештају о најгорим облицима дечјег рада за 2018. годину, који је објавило Министарство за рад Сједињених Америчких Држава, а којим је обухваћена 131 земља, Србија једна од 12 земаља која је добила оцену „значајан напредак“.

Ипак, и поред овог признања, она је нагласила да је неопходан даљи рад на услугама подршке породицама, пре свега превентивних услуга, како би се утицало на окончање дечјег рада у свим његовим облицима.

Костадинова је представила део активности ове организације у Србији који се, између осталог, односио на значај квалитетног и инклузивног образовања од раног детињства до адолесценције, развијање компетенција ученика и наставника, као и примену иновативних решења и дигиталних иновација.

Она је нагласила значај заједничких активности свих актера заједнице у процесу вакцинације деце.

Јанковић је рекла да Канцеларија повереника ради на посебном извештају о дискриминацији деце и најавила да, према договору са председником Народне скупштине и Одбора за права детета, овај извештај треба да буде представљен у парламенту уочи Светског дана детета.

Повереница је истакла да ће институција на чијем је челу пружити сваки вид помоћи Савету, посебно нагласивши да су превели један од најзначајнијих, Општи коментар бр. 25 Комитета УН о правима детета који се односи на дигитално окружење.

На дигитално окружење као потенцијални вид насиља међу младима осврнуо се и министар Дмитровић сугеришући Савету да се посебно позабави тим проблемом, као и здравственим проблемом ком се излажу млади људи одбијајући вакцинацију, највише под утицајем антиваксерских лобија који своје ставове преносе путем друштвених мрежа.

Забрана дечјег рада у фокусу рада Савета за права детета


Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ