Захвалност Мађарској на подршци европском путу наше земље

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је данас у Будимпешти са министарком правде Мађарске Јудит Варга о приступању Србије Европској унији, билатералним питањима и актуелним односима у региону.

Јоксимовић је, као и приликом синоћњег сусрета са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, нагласила да Србија високо цени подршку Мађарске европској интеграцији наше земље.

Она је истакла да Србија посебно поштује ангажовање нашег суседа како би примена измењене методологије политике проширења ЕУ била што ефикаснија и што пре довела до убрзања приступног процеса.

Мађарска у потпуности сагледава све реформске активности Владе Србије, нарочито оне од значаја за достизање мерила за наставак преговора, рекла је Јоксимовић.

Варга је поручила да се Мађарска искрено залаже за европски пут Србије, као стратешког партнера, при чему се сагласила са изјавом Сијарта, који је претходно, у разговору са Јоксимовић, нагласио да се Мађарска залаже за чланство Србије у ЕУ, јер без држава из приступног процеса ни сама Унија не може бити у потпуности целовита.

Мађарски министри су оценили да су Западни Балкан и Србија, као највећа земља региона, део Европе, без којег ЕУ не може адекватно да се суочава са глобалним изазовима данашњице.

Јоксимовић и Варга су истакле да начин на који се, по највишим европским стандардима, остварују права српске и мађарске мањине у њиховим земљама, може бити пример за све у региону.

Саговорнице су постигле сагласност о томе да су обе земље спремне да та и сва остала искуства у вези са европском интеграцијом поделе са заинтересованим партнерима на Западном Балкану с циљем што брже и свеобухватније конвергенције региона са ЕУ.

На састанку је било речи и о Конференцији о будућности Европе, при чему је истакнуто да се Мађарска залаже за то да и партнери са Западног Балкана учествују у раду овог скупа јер је то прилика да презентују своје виђење будућности ЕУ која је на добробит грађана и држава чланица и оних земаља које су у процесу приступања.

Јоксимовић је информисала саговорницу о томе да је Влада Србије већ отпочела припреме за активни допринос грађана Србије у дебати и праћењу Конференције.

Како је најављено, данас ће Јоксимовић и Сијарто потписати и Годишњи план рада 2020-2021. на основу Меморандума о разумевању између Владе Мађарске и Владе Србије о стручној помоћи за приступне преговоре Србије ЕУ.

Захвалност Мађарској на подршци европском путу наше земље

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ