Заштита животне средине један од приоритета Владе

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовале су данас почетку радова на чишћењу дивље депоније у селу Обреж, у општини Пећинци, на којој се отпад нагомилавао 40 година.

Брнабић је, након обиласка депоније, истакла да је заштита животне средине, уз реформу владавине права, један од два приоритета Владе Србије у овом мандату.

Премијерка је навела да је Министарство заштите животне средине определило 75 милиона динара за суфинансирање уклањања дивљих депонија.

Вујовић је најавила да се током овог месеца планира уклањање 500 депонија у 43 града и општина, додавши да у Србији постоји приближно 3.500 депонија и сметлишта и да ће се радити на томе да се уклоњене депоније поново не обнове.

Она је навела да радове на чишћењу депоније у Обрежу суфинансира ресорно министарство, додавши да депоније које се налазе уз ауто-пут или у центру села онемогућавају мештанима нормалан живот.

Свака ова депонија утиче на загађење ваздуха, али и земљишта и воде, јер се обично у близини налази заштићено подручје или река, и сав тај отпад завршава на местима где може да изазове потенцијалну еколошку катастрофу, упозорила је министарка.

Према њеним речима, један од приоритета рада тог министарства јесте решавање проблема управљања отпадом.

Имамо значајне пројекте за управљање отпадом, пре свега градњу регионалних и рециклажних центара, али све то ће почети да функционише оног тренутка када сами будемо одговорни, контролисали једни друге и одговорно се односили према животној средини, истакла је Вујовић.

Она је указала на то да, поред подршке ресорног министарства, локалне самоуправе и саме уклањају сметлишта на својој територији, а пример је депонија у Шимановцима, коју је општина Пећинци сама очистила.

Вујовић је нагласила да је важно појачати контролу и сачувати сваку очишћену локацију, уз напомену да локалне самоуправе могу да поднесу захтев Министарству за постављање видео- надзора тамо где постоје услови за то.

Позивам људе да буду одговорни према животној средини, јер су нам грађани савезници у борби за бољу и чистију будућност, а заједнички циљ нам је Србија без депонија, поручила је министарка.

Председник Општине Пећинци Синиша Ђокић рекао је да би радови требало да буду готови за пет до шест дана и да ће депонија након тога бити затворена, при чему ће на улаз бити стављена рампа.Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ