Заштита животне средине високо на лествици приоритета

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић председавала је данас првој седници Националног савета за климатске промене, чији је задатак да се бави смањењем утицаја климатских промена као глобалне претње чије последице осећају и грађани Србије.

Вујовић је навела да су у активности овог радног тела Владе укључени представници министарстава, академска заједница, цивилни сектор и стручњаци како би се кроз дијалог свих страна долазило до најбољих решења.

Она је истакла да је заштита животне средине и прилагођавање на измењене климатске услове високо на лествици приоритета Владе Србије.

Министарка је напоменула да је први значајан корак направљен у марту усвајањем Закона о климатским променама који, између осталог, прописује доношење Стратегије нискоугљеничног развоја, која ће обезбедити основ за инвестиције, нова радна места и иновације у привреди.

Како бисмо са Министарством рударства и енергетике усагласили доношење стратешких докумената у области климатских промена, Министарство заштите животне средине подржало је израду Студије о првим корацима праведне транзиције ка нискоугљеничној економији, објаснила је она.

Очекујем да ћемо заједничким снагама убрзати израду и усвајање свих важних докумената и да ће то бити могуће пре планираног рока, рекла је Вујовић.

Према њеним речима, ради се на изради Програма прилагођавања на измењене климатске услове, који ће идентификовати секторе на које климатске промене највише утичу, као и мере за најрањивије секторе.

Такође, како је додала, Министарство, у партнерству са Програмом УН за развој, подржава и израду више локалних планова прилагођавања на измењене климатске услове.

Министарка је нагласила да је, када је реч о климатским променама, наша земља активна на више поља, да ће сутра бити одржан Дијалог о климатским променама, а да ће Србија у новембру копредседавати на 26. конференцији држава чланица Оквирне конвенције УН о промени климе у Глазгову.

Наша визија је да Србија буде конкурентна и ресурсно ефикасна економија која грађанима омогућава нова, зелена радна места и квалитетан живот у климатски отпорном друштву. У наредном периоду бићемо још активнији како бисмо достигли тај циљ, поручила је Вујовић.

Заштита животне средине високо на лествици приоритета

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ