Значајна инфраструктурна улагања у систему социјалне заштите

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије најоштрије одбацује критике које је на рачун рада министарке Дарије Кисић Тепавчевић изнела Странка слободе и правде.

У саопштењу се каже:

„Онако како су Драган Ђилас и Мариника Тепић покушали да пре готово два месеца стање у домовима за смештај одраслих и деце са сметњама у развоју искористе за стицање јефтиних политичких поена, тако и сада то раде.

Парадоксално је да су фотографије које су пре два месеца у медијима промовисали Драган Ђилас и Мариника Тепић, да би приказали стање у систему социјалне заштите, настале управо у периоду када су на власти били Демократска странка и Драган Ђилас.

Од тада до данас дошло је до значајног инфраструктурног улагања, уз изградњу нових и комплетну реконструкцију постојећих објеката.

До краја године се очекује отварање новог објекта у оквиру Дома за децу ометену у развоју „Колевка“ у Суботици, који ће донети нове садржаје за различите активности корисника као што су фискултурна сала и базен, а који су грађени по савременим стандардима и у потпуности прилагођени потребама корисника.

Крајње je злонамерна тврдња у саопштењу Странке слободе и правде да је министарка Кисић Тепавчевић обишла само једну установу у претходна два месеца.

Министарка Кисић Тепавчевић је, са сарадницима, у наведеном периоду обишла не само све установе које су биле предмет извештаја МДРИ-С, него и знатно већи број установа широм Србије.

Неке од посета реализоване су уз присуство Заштитника грађана, као и представника МДРИ-С, који су заједно са министарком Кисић Тепавчевић обишли установе.

Јачање кадровског капацитета установа социјалне заштите јесте један од приоритета Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Од почетка пандемије коронавируса сви запослени у установама социјалне заштите, као и корисници ових установа, су показали велику одговорност према сопственом здрављу и здрављу своје околине.

О томе сведочи податак да је преко 90 одсто корисника установа социјалне заштите вакцинисано.

Током прошле године у установама за смештај и центрима за социјални рад запослено је 825 радника на неодређено време.

У циљу даљег јачања кадровских капацитета, Комисија Владе Републике Србије за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава одобрила је крајем јула ове године запошљавање 30 особа у установама социјалне заштите, чиме је до сада у овој години одобрено запошљавање 69 радника у тим установама.

Надзор у систему социјалне заштите је сталан и континуиран, а просечан број, како редовних тако и ванредних надзора, је на годишњем нивоу око 300.

Министарка Кисић Тепавчевић ће своје посете овим установама наставити и у наредном периоду, а циљ је био и остао исти – унапређење услова смештаја и квалитета живота корисника у свим установама социјалне заштите“, наводи се у саопштењу.

Значајна инфраструктурна улагања у систему социјалне заштите

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ