Званичници Либана исказали велику захвалност Србији на помоћи

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић уручио је данас у Бејруту 20.000 доза вакцина против коронавируса Спутњик В, први део помоћи од 40.000 вакцина које је Србија донирала Либану.

Селаковић се данас, првог дана званичне посете Либану, одвојено састао и са председником те земље Мишелом Ауном и председником Владе Либана Хасаном Диабом.

Он је пренео да су на свим састанцима званичници Либана исказали велику захвалност председнику Србије Александру Вучићу, Влади Србије, Републици Србији и њеним грађанима на несебичној помоћи коју смо пружили и донацијом вакцина, али и донетом одлуком о донацији 45 тона прехрамбених производа народу Либана.

Народ Либана се налази у прилично изазовној ситуацији, једној од најтежих од настанка Републике, навео је Селаковић.

Министар је истакао да је на састанцима било речи и о другим врстама помоћи које би Србија евентуално могла да пружи пријатељском Либану, као и о различитим видовима побољшања наше билатералне сарадње, не само на пољу сарадње двају министарстава спољних послова, већ нарочито на пољу економије.

Разговарали смо о свему ономе што би могло да послужи народу Либана и Републици Либан од српских искустава, а на плану њиховог економског опоравка за којим ова земља и те како жуди, рекао је министар.

Шеф српске дипломатије нагласио је да су се либански званичници посебно интересовали за економске успехе које бележи Србија и за све што је у Србији урађено, нарочито од 2014. године на пољу фискалне консолидације, економског опоравка, реиндустријализације земље, озбиљне изградње инфраструктуре, како путне, тако и социјалне, здравствене и образовне, али и за кључ успеха у борби против пандемије коронавируса.

Селаковић је навео да су званичници Либана исказали снажну и принципијелну подршку ставовима Србије по питању заштите нашег територијалног интегритета и суверенитета, као и наставку дијалога у тражењу решења за Kосово и Метохију.

Он је додао да су изразили и велико задовољство чињеницом да ће Београд у октобру ове године, после 60 година од оснивања Покрета несврстаних земаља, поново бити домаћин десетинама шефова држава, влада и министара спољних послова који ће из читавог света доћи у нашу престоницу.

Министар је либанским званичницима захвалио на принципијелној и активној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и уручио позивно писмо за учешће на обележавању 60-годишњице Покрета несврстаних земаља у Београду.

Шеф српске дипломатије боравиће и сутра у званичној посети Либанској Републици, а састаће се, између осталих, са командантом УНИФИЛ-а, генерал-мајором Стефаном Дел Kолом и посетити припаднике Војске Србије у мисији УН у Либану, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ