Piletina tikka masala
Piletina na indijski način
Ako ste ljubitelj začina i kombinovanja više vrsta, kao i predivnog, gustog sosa, onda je ova kombinacija vaš pravi izbor. Prženo belo meso, tikka masala umak i pirinač. Za pola sata imaćete na vašem stolu brzo, lako, jednostavno i ukusno jelo.
Sastojci za 4 osobe
Prvi deo:
- 800 gr pilećeg belog mesa bez kože i kostiju
- 1 ravna kašičica soli
- 1 ravna kašičica bibera
- 1 ravna kašičica karija
- 1 ravna kašičica kurkume
- 1 ravna kašičica crvene, mlevene paprike
- 1/2 kašičice belog luka u granulama
- 1/2 kašičice djumbira u prahu
- 100 gr kisele pavlake
Drugi deo – sos:
- 20 gr putera ( ili neke druge masnoće )
- 100 ml vode
- 1/2 glavice crnog luka ( veća glavica )
- 400 gr seckanog paradajza iz konzerve ( jedna mala konzerva )
- 1 ravna kašičica soli
- 1 ravna kašičica bibera
- 1 ravna kašičica karija
- 1 ravna kašičica kurkume
- 1 ravna kašičica crvene, mlevene paprike
- 1/2 kašičice belog luka u granulama
- 1/2 kašičice djumbira u prahu
- 1 kašika putera od kikirikija ( opciono, ako nemate ne mora, a ko stavi neka se ne plaši, neće se osetiti, samo daje jelu ukus)
- 1 kašika kisele pavlake
Još: 400 gr pirinča ( ili po želji ) ovo je jelao dosta jako i pojede se dosta pirinča uz njega
Priprema:
Iseckati belo meso. Dodati mu sve začine, kao i pavlaku i sve promešati.
U tiganj sipati malo ulja, zagrejati i istresti celu masu i pržiti nekoliko minuta, dok ispari višak tečnosti, pa skloniti sa vatre.
Za sos otopiti puter, dodati luk, pržiti minut – dva, doliti vodu pa ostaviti da kuva dok ne ispari.
Dodati sve začine, paradajz i pavlaku i sve promešati.
Skloniti sa vatre pa usitniti ili u blenderu ili štapnim mikserom. Ja sam štapnim i bilo je odlično, sve se lepo ujednačilo. Uostalom, ko god ima štapni mikser zna koliko je on dobra stvar.
U tiganj spojiti i piletinu i sos ili samo u sos stavite prethodno isprženu piletinu i krčkate još par minuta.
Na kraju dodate kašiku pavlake i sve izmešate.
Dok to radite u šerpu stavite 400 gr pirinča i nalijete 1,2 – 1,5l vode.
Kuvate pirinač na srednjoj vatri 15 minuta, a onda sklonite i poklopite 15 minuta.
Sve će se zgusnuti, ali ne jako, ali onda sipate vode u pirinač, promešate, procedite i tako u cediljki operete pirinač. Perite toplom vodom kako se ne bi ohladio.
Pirinač stavite u jednu posudu, posolite i blago promešajte.
Servirajte tako što na tanjir stavite pirinač, podignete ivice a u sredinu stavite tikka masala piletinu.
Probajte, garantujem da ćete biti zadovoljni.
Prijatno.
Tagovibelo meso sa zacinima brza vecera brzi ručak indijska kuhinja piletina piletina sa puno zacina Ručak rucak za pola sata začinjena piletinaИзвор вести: domacirecepti.net